Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Α. ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Είμαι δημόσιος υπάλληλος και λόγω τραυματισμού μου σε τροχαίο ατύχημα απείχα από την εργασία μου. Πήρα όμως το βασικό μισθό μου χωρίς τα επιδόματα μου. Η ασφαλιστική εταιρεία θα μου αποζημιώσει τα επιδόματα;

Σύμφωνα με το άρθρο 930&3 ΑΚ καθώς και την παγίως εφαρμοζόμενη πρακτική και Νομολογία των Ελληνικών Πολιτικών Δικαστηρίων η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει εκ νέου τις μικτές αποδοχές της εργασίας μας συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων αδείας και δώρων.  Θα πληρωθούμε δηλαδή εις διπλούν τις αποδοχές μας.

Λόγω σοβαρού τραυματισμού μου από τροχαίο ατύχημα, χρήζω οικιακής βοηθού. Αποζημιώνομαι για οικιακή βοηθό;

Ο υπόχρεος προς αποζημίωση κατ’ άρθρο 930 § 3 ΑΚ δεν απαλλάσσεται από την καταβολή αποζημίωσης λόγω πλασματικών δαπανών οικιακής βοηθού. Με απλά λόγια, κάποιος συγγενής μας βοήθησε στις καθημερινές δραστηριότητες μας καθώς δεν μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε. Το ποσό της αποζημίωσης χωρίς αποδείξεις ανέρχεται σε 20-30 ευρώ ανά ημέρα χωρίς απόδειξη. Διαφορετικά, προσκομίζουμε πρωτότυπη δαπάνη οικιακής βοηθού ή κατ’οίκον νοσηλεύτριας.

Οδηγός οχήματος προσέκρουσε πίσω από το όχημα μου με αποτέλεσμα τις υλικές ζημιές της μοτοσυκλέτας μου και το σοβαρό τραυματισμό μου. Βρισκόταν όμως υπό την επήρεια μέθης. Θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική του εταιρεία;

Η ασφαλιστική του εταιρεία είναι υποχρεωμένη να μας αποζημιώσει πλήρως. Εν συνεχεία και εφόσον η κατανάλωση αλκοόλ έχει αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία θα επανεισπράξει το ποσό που μας κατέβαλε ως αποζημίωση.

Οδηγός οχήματος με δική του υπαιτιότητα προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τις υλικές ζημιές της μοτοσυκλέτας μου και το σοβαρό τραυματισμό μου. Δεν είχα όμως την απαραίτητη άδεια οδήγησης. Θα αποζημιωθώ;

Φυσικά και θα αποζημιωθούμε καθώς η παράβαση του άλλου οδηγού έχει αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος και όχι η έλλειψη διπλώματος παρότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ήμουν συνεπιβάτης σε όχημα ιδιοκτησίας μου και ο οδηγός παραβίασε ερυθρό σηματοδότη με αποτέλεσμα την πρόσκρουση με άλλο όχημα και τον τραυματισμό μου. Δικαιούμαι αποζημίωσης;

Όλοι οι τραυματίες που συνεπιβαίνουν δικαιούνται αποζημίωσης πλην του ιδιοκτήτη του οχήματος σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία καθώς δεν θεωρείται τρίτος. Προσφάτως όμως, δημοσιεύτηκε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με την οποία δικαιούται αποζημίωσης και ο ιδιοκτήτης του οχήματος όντας συνεπιβάτης.

Πόσα θα πάρω ως αποζημίωση;

Η κάθε αποζημίωση είναι μοναδική και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η σοβαρότητα του τραυματισμού, το ύψος της απώλειας εισοδήματος κτλ.

Στην Αττική οδό πετάχτηκε σκύλος με αποτέλεσμα να συγκρουστώ και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο όχημα μου. Πώς μπορώ να αποζημιωθώ;

Σε αυτή την περίπτωση, ερχόμαστε άμεσα σε επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία που φέρει την ευθύνη για τη συντήρηση του οδοστρώματος καθώς έπρεπε να ενημερώσει τους οδηγούς και να απομακρύνει άμεσα το ζώο από το οδόστρωμα.

Κάλεσα την τροχαία αλλά δεν ήρθε. Η ασφαλιστική εταιρεία αμφισβητεί ότι κάλεσα την τροχαία. Πώς το αποδεικνύω;

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, λόγω φόρτου εργασίας η τροχαία δεν ήρθε στο σημείο του τροχαίου ατυχήματος. Για αποδεικτικούς λόγους, ζητάμε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μας, αντίγραφο αναλυτικών κλήσεων όπου θα φαίνεται η ώρα και η ημερομηνία κλήσης μας.

Go to Top